ЧЛАНСТВО

Зашто постати члан Народног парламента?

Народни парламент није политичка партија већ независна организација која није основана од стране власти, односно „не-владина“ организација. Ова чињеница значи да учлањењем у Удружење „Народни парламент“ нико не треба да се нада „послу у државној служби“, на жалост честој чежњи многих чланова политичких партија. Међутим и чланови Народног парламента имају користи од чланства у удружењу јер је организација за чланове успоставила посебан информативни сервис који служи за редовно обавештавање чланства о разним могућностима за учешће у активностима организације, али и другим бројним приликама за лично и стручно усавршавање чланова, пре свега на пољу неформалног образовања, преко учешћа у различитим конференцијама, семинарима и разним другим едукативним активностима, организованим у земљи и иностранству.

Наравно, најбитнији разлог да неко постане члан Народног парламента није корист коју он или она могу остварити од учлањивања. Воља за чланством у непрофитним организацијама као што је Народни парламент ионако не треба бити мотивисана личном, већ жељом за остваривање циљева од шире друштвене користи и јавног значаја. Одговор на питање „зашто постати члан Народног парламента?“ треба да лежи у жељи да се пружи подршка раду удружења и тиме помогне позитивним друштвеним променама. Дакле, ако неко сматра рад Народног парламента корисним за друштво и слаже се са циљевима удружења, онда би требало да размисли о учлањењу.

Јака и бројна база чланова нама је веома значајна јер чланови јачају организацију и њен потенцијални утицај на позитивне друштвене промене. Ми желимо чланове који својим временом, знањем и моралном подршком подржавају рад организације.

Како постати члан Удружења „Народни парламент“?

Статут Народног парламента у чл. 13. предвиђа да је чланство у организацији добровољно, те да свако физичко и правно лице може постати (придружени) члан организације. Са учлањивањем на овај начин почели смо у октобру 2013. године. Народни парламент иначе има три категорије чланова: редовне, придружене и почасне. Редовни чланови могу бити само физичка лица, и то само након што испуне одређене услове предвиђене чл. 14. Статута. Редовни чланови плаћају чланарину. За придружене чланове чланарина није предвиђена и придружени члан може бити свако ко подржава остварење циљева Удружења, односно рад Народног парламента. Придружени члан се постаје одлуком Извршног одбора која се доноси у року од 15 дана од дана подношења пријаве за пријем у чланство. У случају позитивне одлуке Извршног одбора, сматра се да пријава у чланство постаје члански евиденцијски документ. Почасни члан може бити свако физичко лице које има посебне заслуге за рад, развој и остварење циљева Удружења. О стицању статуса редовног члана одлучује највиши, скупштински орган удружења: Парламент.

Ако подржавате нас и наш рад, постаните члан Народног парламента!
Ваша подршка нам пуно значи.
Пријава за пријем у (придружено) чланство је директно испод. Поља обележена црвеним звездама су обавезна.

Пријава за пријем у чланство*

  • *форма за придружено чланство физичких лица
  • Слањем ове пријаве потврђујете да прихватате и подржавате Статут и остварење циљева Удружења "Народни парламент".

    Личним подацима из ове пријаве руковаће се искључиво у складу са Законом о заштити података о личности.