ICSW 2019 – Међународна недеља цивилног друштва у Србији

Цивилно друштво целог света окупиће се на Балкану да ојача „Моћ заједништва”

РЕГИСТРУЈ СЕ

  • Међународна недеља цивилног друштва (ICSW) 2019 ће окупити преко 700 лидера цивилног друштва, активиста и грађана из различитих сектора и делова света у Београду, како би заједно радили на налажењу одговора за тренутне светске изазове у области људских права, демократије и међународног развоја .
  • По први пут у скоро четврт века, овај догађај ће се одржати на Балкану, региону који пружа погодно место за истраживање потребе за заједништвом и снагом заједничког деловања.
  • На ICSW 2019 одржаће се најмање 30 сесија и догађаја који се баве низом критичних питања попут хитне подршке удружењима грађана која раде под претњама и притисцима, сужавања медијских слобода до веће одговорности грађанског друштва.

Цивилно друштво широм света налази се под све већим притисцима и нападима Влада. Активисти, новинари и људи који се противе растућим ограничењима су прогањани. Историјски успон популистичких лидера наставља да нагриза темеље слободе, појачавајући политичку поларизацију и стварајући поделе. 

Налазимо се у сред глобалних изазова без преседана – изазова на које су цивилно друштво и грађани широм света почели да реагују обновљеном одлучношћу.

Управо у том контексту почела је регистрација за Међународну недељу цивилног друштва 2019 (ICSW – глобално окупљање око 1000 лидера цивилног друштва, активиста и заинтересованих грађана из различитих сектора и региона света, која се одржава од 8. до 12. априла у Београду. Учесници ће имати прилику да размене идеје и предложе заједничка решења за неке од најхитнијих изазова у области људских права, демократије и међународног развоја, те истражити начине за ослобађање моћи заједничког деловања.

У организацији Међународне алијансе за грађанску партиципацију – CIVICUS и удружења цивилног друштва из Србије – Грађанских иницијатива, уз подршку Балканске мреже за развој цивилног друштва, ICSW ће представити програм који укључује најмање 30 сесија на теме које се крећу од сужавања слободе медија, хитну помоћ организацијама које су под нападима, повећање одговорности цивилног друштва, уз разне партнерске догађаје, као и обраћања истакнутих говорника. Из своје мреже која броји више од 7.000 чланова у 175 земаља и регионалног присуства, CIVICUS и Грађанске иницијативе укључили су више од 30 организација партнера и низ истакнутих, инспиративних говорника како би поделили своја искуства са делегатима.

Све више и више, широм света, демократија је под нападом, популистички и десничарски покрети добијају на значају, а демократска регресија је примећена чак и у земљама које се историјски сматрају бастионима демократије.

Према CIVICUS Монитору, он-лине платформи која прати претње цивилном друштву у свим земљама, само 4% светског становништва живи на местима где су њихова права на слободу изражавања, удруживања и окупљања заиста поштована и заштићена.

„Ипак, цивилно друштво се супротставља, проналазећи нове и иновативне начина организовања и предузимања акција. Видимо нове савезе и све већу отвореност за изградњу коалиција – активисти који се баве различитим темама и који долазе из различитих заједница долазе заједно да се боре за заједничка питања “, рекла је Лиза Џон, генерална секретарка CIVICUS-a.

„Овогодишњи догађај у Србији долази у критичном и погодном тренутку да цивилно друштво и грађани света схвате моћ јединственог, заједничког деловања како би се супротставили глобалном тренду који угрожава наше основне слободе“, рекла је Џон.

Овогодишња тема – „Моћ заједништва“ – истражује како људи и организације широм света могу и још увек раде заједно како би омогућили и заштитили простор за грађанску акцију, у свету у којем глобалне трансформације преобликују функционисање цивилног друштва.

По први пут у скоро четврт века организовања овог међународног окупљања, CIVICUS свој водећи догађај доводи на Балкан – регион од 11 земаља и 55 милиона људи. Град домаћин, Београд, један је од најстаријих у Европи, са историјом од 7000 година која представља комплексну српску историју и регионално искуство које пружа погодно место за истраживање потребе за заједништвом и снагом колективног деловања.

„Током своје историје, Србија се померала напред и назад између ауторитарних режима и демократије“, рекла је Маја Стојановић, извршна директорка Грађанских иницијатива.

„Током деведесетих година, ауторитарни режими су произвели сукобе, тешка кршења људских права и геноцид. Данас, док се приближавамо чланству у Европској унији, унутрашњи и међународни независни механизми праћења показују смањење медијских слобода, недостатак раздвајања власти и владавине права и погоршање слободе избора “, истакла је Стојановић.

„Овај регион, а посебно Србија, показује да промена закона, стратегија или влада не пружа гаранције – демократија не постоји ако се не гради стално. Одржавањем овогодишњег догађаја у Београду, послаћемо поруке које су укорењене у локалним околностима и, у исто време, у потпуности одражавају глобалне изазове”, истакла је Стојановић.

Догађај ће почети дводневном Омладинском скупштином у Новом Саду, који је изабран за Европску престоницу младих за 2019. годину. Скупштина ће окупити више од 100 младих активиста из целог света и даће им прилику да се повежу са међународним колегама, испитају и покушају да пронађу решења за неке од кључних изазова са којима се млади данас суочавају у цивилном друштву.

Досадашњи говорници у оквиру ICSW-a били су, између осталих, реномирани и утицајни мислиоци као што су добитници Нобелове награде за мир Џими Картер, Десмонд Туту и Али Зедини, као и бивши премијери Новог Зеланда и Грчке Хелен Кларк и Јоргос Папандреу, тако да се и ове године у Београду очекује велики број угледних гостију.

О ОРГАНИЗАТОРИМА

Организатори ICSW 2019 су CIVICUS и Грађанске иницијативе (ГИ).

CIVICUS је глобални савез организација цивилног друштва и активиста посвећених јачању грађанског деловања и цивилног друштва широм света. Основан 1993. године, CIVICUS настоји да промовише маргинализоване гласове, посебно са глобалног југа, и има чланове у више од 145 земаља широм света.

Грађанске иницијативе су настале 1996. године када је група истакнутих НВО активиста укључених у антиратни покрет и ненационалистичку демократску опозицију препознала потребу да се створи друштвена, грађанска база која би могла подржати демократске промене путем подучавања грађана о њиховим правима, демократији, грађанском друштву и како да буду активни грађани, да би могли да одлучују о сопственим животима.

Често постављана питања О ICSW 2019

Шта је Међународна недеље цивилног друштва 2019 (ICSW 2019)?

Међународна недеља цивилног друштва (ICSW), која се одржава од 8. до 12. априла 2019. године, представља кључно глобално окупљање цивилног друштва које и других актера да се конструктивно укључе у проналажење заједничких решења за глобалне изазове. По први пут у више од 20 година организовања овог међународног окупљања, CIVICUSС ће у партнерству са Грађанским иницијативама (ГИ) одржати свој водећи догађај у региону Балкана.

Шта су кључне теме за 2019. годину?

Програм ICSW 2019 ће бити усмерен на три међусобно повезана сегмента, како би се делегатима омогућило да раде заједно на:

  • Разумевању и повезивању са покретима грађана који се одвијају на УЛИЦАМА и широм света
  • Изградњи МОСТОВА који јачају савезе, стварају солидарност и олакшавају заједничку акцију у свим питањима
  • Идентификовању СТЕПЕНИЦА које морамо да пређемо и које су потребне за изградњу и одржавање колективног утицаја и повезивање локалних и глобалних напора.

Ко ће учествовати?

Око 1000 делегата из целог света ће учествовати у ICSW 2019, међу којима ће бити лидери цивилног друштва, активисти, представници међувладиних тела, влада и медија.

Зашто Србија?

Србија и Западни Балкан имају све правне оквире који би требало да гарантују основна права грађана. Ипак, од деведесетих година, диктаторски режими и сужавања основних права направили су од ових такозваних гаранција, у великој мери, само слова на папиру, са сукобима, тешким кршењима људских права и геноцидом у пракси. Данас, унутрашњи и међународни независни механизми праћења показују смањење медијских слобода, недостатак раздвајања власти и владавине права и погоршање слободе избора. Одржавањем ICSW-a 2019 у Србији, циљ нам је да прикажемо рад заједнице цивилног друштва на Балкану како би се решили текући изазови у региону и пронашли начини за сарадњу и подршку њиховом раду изградњом савеза између локалног и међународног цивилног друштва.

Моћ заједништва лежи у теби – постаните део моћи заједништва! Региструјте се данас! Више информација можете пронаћи овде.