Јавно заговарање

Назив пројекта: „Наставак законодавних иницијатива Коалиције за слободан приступ информацијама„.
Локација: Република Србија.
Година: 2008/2009.
Тематика: Током 2008. и 2009. године, Коалиција за слободан приступ информацијама, а самим тим и Народни Парламент као носилац овог пројекта, наставила је са јавним заговарањем у циљу усвајања Предлога закона о измени и допуни Закона о слободном приступу информацијама и Предлога закона о класификацији информација. Наиме, због превремених парламентарних избора у 2008. години и административних пропуста Народне Скупштине РС и Министарства унутрашњих послова РС, тек почетком 2009. године, званично је призната законодавна иницијатива Коалиције која је иницирана још током 2007. године у оквиру једног нашег ранијег пројекта. Више информација о овом пројекту можете наћи на Интернет презентацији Коалиције за слободан приступ информацијама.

Назив пројекта: „Улога невладиног сектора у процесу јачања прекограничне сарадње између општина Радомир и Лесковац„.
Локација: Лесковац, Србија и Радомир, Бугарска.
Година: 2008.
Тематика: Јачање и развој сарадње између локалних институција, пословног и невладиног сектора из наведених општина/градова из Србије и Бугарске.

Назив пројекта: „Законодавна иницијатива Коалиције за слободан приступ информацијама„.
Локација: Република Србија.
Година: 2007.
Тематика: У оквиру пројекта радна група за израду закона (Родољуб Шабић, Владимир Водинелић, Саша Гајин и Дејан Миленковић) сачинила је Модел закона о измени и допуни Закона о слободном приступу информацијама и Модел закона о класификацији информација. Крајем 2007. Народни Парламент је, у сарадњи са Иницијативом младих за људска права из Београда, УГ „Сретење“ из Пожеге, Ресурс центром из Неготина и другим невладиним организацијама, прикупио близу 72 000 потписа грађана за усвајање два поменута предлога закона и предао их Народној Скупштини Републике Србије.

Назив пројекта: „Ти имаш право да знаш„.
Локација: Јабланички и Пчињски округ.
Година: 2006.
Тематика: Главни циљ пројекта је био да мотивише локалне самоуправе и институције јавне управе из Јабланичког округа да обаве избор овлашћених лица за поступање по захтевима за информације од јавног значаја и да упозна грађане са њиховим правима по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Назив пројекта: „Нама је потребан омбудсман„.
Локација: Јужна Србија.
Година: 2005.
Тематика: Главни циљ пројекта је био да мотивише општине из јужне Србије да успоставе локалне институције омбудсмана у складу са Законом о локалној самоуправи. Такође, шира јавност је упозната са концептом функционисања институције омбудсмана и његове улоге

Назив пројекта: „Мере изградње поверења за локалне НВО из мултиетничких средина. Перспективе које нуди имплементација Оквирне конвенције за заштиту националних мањина„.
Локација: Мултиетничке средине у северној, западној, источној и јужној Србији.
Година: 2004.
Тематика: Главни циљ пројекта је био оснаживање људских ресурса локалних НВО у четири мултиетничке средине у Србији како би се ове организације активније укључиле у процес праћења и подршке процесу имплементације Оквирне конвенције за заштиту националних мањина у нашој земљи.Додатни циљеви пројекта били су покретање и оснаживање дијалога на релацији мањина-већина у локалним заједницама које су се нашле под утицајем пројекта, као и информисање локалне јавности о елементима имплементације Оквирне конвенције за заштиту националних мањина.

Назив пројекта: „Омбудсман – стуб грађанских права„.
Локација: 4 административна округа у југоисточној Србији.
Година: 2003.
Тематика: Главни циљ пројекта је био да мотивише општине из 4 округа југоисточне Србије да успоставе локалне институције омбудсмана у складу са Законом о локалној самоуправи. Такође, шира јавност је упозната са концептом функционисања институције омбудсмана и његове улоге.
Пројекат се састојао од округлих столова од уз учешће локалних званичника, јавне кампање (билборди, постери, брошуре, итд.), ТВ емисија, техничке помоћи.
Као директан резултат овог пројекта, током јуна, лесковачка самоуправа је донела званичну одлуку, прву такву у Србији, о успостављању институције омбудсмана.
Овај пројекат је почетак напора Народног Парламента да технички, логистички и на сваки други начин, помогне општинама у Србији (првенствено оним у југоисточној Србији) да успоставе потпуно функционалне и ефикасне локалне институције омбудсмана.

Назив пројекта: Промена креће од свих нас.
Локација: Лесковац.
Година: 2000.
Тематика: Пројекат је као главни циљ имао пробијање медијске блокаде у Лесковцу и околини која је у то време постојала. Током девет месеци трајања пројекта дистрибуирано је 90 000 комада билтена „Промена креће од свих нас“ који је грађане информисао о дешавањима која државни медији уопште нису ни помињали. како је овај билтен изледао може се видети овде. 2,5 MB.

Назив пројекта: Парламент клуб.
Локација: Лесковац.
Година: 2000.
Тематика: Парламент Клуб је био ресурсни центар за све локалне демократске иницијативе. Током девет месеци рада био је практично једино место у Лесковцу које је било расположиво за организовање семинара, трибина, оснивачких скупштина, састанака, округлих столова, итд.
Користи од постојања Парламент клуба су биле огромне по све про-демократске снаге на локалном нивоу, и о томе говори податак да је у просторијама Парламент клуба током девет месеци његовог рада организовано више од 35 различитих догађаја. Да поменемо неке:

 • Трибина „Хрватска добитна формула – Како је ХДЗ побеђен“
 • Трибина „Утицај Закона о информисању на слободне медије и новинаре тих медија“
 • Презентација „Програма за спас Србије“
 • Вече афоризама „Бапси и другари“
 • Изложба промотивног материјала НВОа, синдиката, „Отпора“
 • Семинар „Управљање у НВО“
 • И многе друге трибине, тренинзи, састанци…

Назив пројекта: „Кампања Изађи и гласај„.
Локација: Јабланички округ.
Година: 2000.
Тематика: У оквиру активности пре савезних и председничких избора од 24. септембра 2000., а затим и републичких избора од 23. децембра 2000. године, Народни Парламент је реализовао масивну „Изађи и гласај“ кампању на територији пет општина Јабланичког округа. Кампања се састојала из низа активности усмерених ка анимирању грађана ради масовнијег одазива на изборе.
Активисти су у директним контактима са грађанима практично утицали на повећање заинтересованости грађана за излазак на изборе и упознали их са њихових гласачким правима. Кампања се састојала од:

 • Континуираног двадесетчетвородневног постављања штандова за дистрибуцију промотивног материјала кампања „Изађи и гласај“, „Излаз 2000“, „Време је“ и „Завари“.
 • Двадесетодневне телефонске кампање базирана на принципу упитника.
 • Пет „Форума кандидата“. Ови форуми су омогућили становницима неких градских месних заједница да упознају своје одборничке кандидате и на тај начин одлуце коме ће дати свој глас на локалним изборима.
 • Петодневне изложбе карикатура Предрага Кораксића-Коракса.
 • Рок концерта у центру Лесковца. Било је присутно око 1000 младих. Многи од њих су били у прилици да гласају по први пут у току ових избора.
 • Журке „Не коцкај-Гласај“. На журци је било присутно преко 250 младих лесковчана. У току журке је организована наградна игра, а добитници су имали прилике да добију атрактивније примерке нашег промотивног материјала.
 • Дистрибуције брошура „Водич за гласаче“ (2,3 MB). Брошура „Водич за гласаче“ је садржајно припремљена како би грађане мотивисала за гласање и едуковала их о радњама везаним за изборе, изборни процес, правима грађана и о великом значају и утицају избора и органа за које се избори врше. Брошура је израђена на 12 страна са илустрацијама познатих домаћих карикатуриста. Дистрибуирана је, углавном грађанима Лесковца, у тиражу од 18 000 примерака.
 • Континуиране двадесетодневне кампање „Од врата до врата“.
  Активисти Народног Парламента су обишли око 4 000 градских домаћинстава и у директном контакту их мотивисали да изађу на изборе, разговарајући са њима и дајући им примерке промотивног материјала.
 • Трке „Ко пре до гласачке кутије“. Трка у центру града је окупила више од 20 учесника и више стотина гледалаца. Учесници трке су добили награде у форми маица, качкета, торбица и оловака.
 • Трибина: „Спаси Србију и гласај“ и „Гласањем до излаза“.
 • Тренинга: „Контрола избора“ (четири тренинга за обуку чланова бирачких одбора) и „Сачувај свој глас“ (три тренинга за едукацију активиста НВОа за реализовање предизборних кампања).
 • Пројекција филмова: „Неважни јунаци“ (гост редитељ Горан Марковић) и „Пиштаљка јача од пендрека“.

Активисткиње Народног Парламента тих дана независно су учествовале у националној кампањи „Твој глас, глас разлике“ намењеној женској гласачкој популацији. Током ове кампање реализоване су следеће активности: кампања „Од врата до врата“, штандови за дистрибуцију промотивног материјала и два тренинга намењена едукацији активисткиња које учествују у предизборним кампањама које за циљну групу имају жене.

У току свих ових изузетно хиперактивних кампања дистрибуирали смо око 400 000 комада различитог промотивног материјала (летака, оловака, качкета, мајици, беџева, бандерола, девет врста налепница, блокова за цртање, торбица, кеса, кесица са шећером (500 килограма), плаката и брошура (на 4 и на 12 страна).
По нашој процени, у току ових предизборних GOTV кампања дистрибуирали смо више од 1 500 килограма промотивног материјала, најчешће у директним контактима и комуникацији наших активиста и грађана.
Резултати добијени после овако обимне кампање говоре сами за себе:

 • 78,9 % одазив бирача на територији лесковачке општине,
 • 83 % одазив бираца у самом граду, где је кампања била и најинтензивнија.

Наравно, најважнији резултат свих ових кампања био је 5. октобар, 2000. године.

Дан кад се Србија променила.