Омладинска политика

Готово од првог дана настанка организације 1999. године, радимо са младима и за корист омладине. Водећи се неоспоривом чињеницом да су млади будућност сваке земље, па тако и Србије, трудимо се да своје иначе скромне ресурсе максимално упослимо ради суштинског побољшања положаја младих у Србији и ублажавања реално великог проблема исељавања младих са југа земље. Тако је део наших напора у овом правцу био и остао оличен у организацији разноврсних непрофитних активности усмерених ка побољшању положаја младих у Србији. У бројним активностима које смо до сада организовали за младе, учествовало је и од истих користи имало више хиљада младих из Србије, као и на стотине младих из више европских земаља. Поред тога, активно смо учествовали и учествујемо у системским напорима за побољшање положаја младих у Србији, пре свега својим залагањем и практичном подршком процесима као што је својевремено био формирање Министарства омладине, израда најважнијих националних омладинских политика: Националне стратегија за младе и Закон о младима, те израда више локалних омладинских политика у Лесковцу, Врању, Прокупљу, Власотинцу, Сурдулици, итд. Активно учествујемо и у спровођењу (вероватно и најбитнији део било које политике) ових политика, како на националном, тако и на локалном нивоу.

Подржавали смо младе при упошљавању и самозапошљавању и за њих организовали на стотине предавања и семинара на теме као што су израда бизнис планова, покретање предузећа, „start-up“ кредитирање, пословна финансијска и рачуноводствена администрација, коришћење пословних софтверских решења за управљање пословним процесима, итд. Само од почетка 2008. године до краја октобра 2011. године организовали смо 174 једнодневна семинара, предавања и вишедневних студијских путовања у којима је учешће узело више од 1 500 младих са југа Србије заинтересованих за самозапошљавање. Поред овог, десетинама младих смо помогли да искуство у предузетништву стичу код искусних предузетника, кроз тзв. програм шегртовања, као и да за свој бизнис користе нашу бесплатну консултантску помоћ око готово свих питања у вези са покретањем и вођењем сопственог бизниса. Организовали смо и на десетине других догађаја неформалне едукације за младе, и то на бројне друге теме као што су активно учешће младих, проактивно тражење посла, толеранција, социјална и људска права, управљање непрофитним пројектима, волонтеризам, итд. За младе смо правили и издавали различите билтене, водиче, упутства за активно ангажовање у политичким и друштвеним процесима, спроводили истраживања о њиховим ставовима и потенцијалу за мигрирање, организовали концерте и јавне догађаје са циљем промоције тема као што су избори и гласање, омладинска политике, и сл.

Организовали смо и бесплатне информатичке курсеве за младе из Лесковца и околине. Тако смо само у току 2006. године организовали на десетине курсева из више информатичких вештина. Готово 300 младих је учестовало у овим информатичким курсевима.

Подржавали смо и и подржавамо локалне иницијативе младих који се ангажују на решавању проблема заједница у којима живе. Помоћу ових, али и других наших омладинских иницијатива, са више од 2 милиона динара, помогли смо стварање бољих услова младима за бављење спортом и креативније провођење слободног времена у јавним просторима. Млади из Лесковца, Власотинца и Бојника су од нас добијали столове за стони тенис, одскочне даске, козлиће, струњаче и другу спортску опрему. Млади из угрожене општине Црна Трава професионалну аудио опрему. Помогли смо и опремање центра Лесковца корпама за отпатке, уређивање терена за мале спортове у лесковачим насељима Дубочица, Коста Стаменковић, Рупе, као и у варошици Грделица код Лесковца. Помогли смо реновирање просторија КУД младих у селу Разгојна код Лесковца, чишћење јавних паркова и других јавних површина у Лесковцу, Лебану и другим местима у Јабланичком округу, те уређење библиотеке Медицинске школе у Лесковцу, постављање клупа, љуљашки, клацкалица у лесковачком парку „Девет Југовића“ као и и селу Горњи Буниброд код Лесковца. Додатно, било је ту и на десетине радионица, фото изложба, едукација о полно преносивим болестима, толеранцији и ненасиљу, здравим стиловима живота, хуманитарних акција за угрожену децу, и много тога другог.

И на пољу међународних иницијатива међу младима били смо веома активни, организујући до сада 16 међународних семинара и омладинских размена. Само у овим активностима готово 500 младих из десетина европских земаља боравило је просечно седам дана у Србији, најчешће Лесковцу, дружећи се са стотинак својих вршњака из Србије. Такође, на десетине младих из Србије је уз нашу помоћ и посредовање добило могућност да стиче радно искуство и нове вештине у иностранству, али и у земљи.

Испод су набројани неки од наших омладинских пројеката.

Назив пројекта: „Активно учешће младих. Међународни тренинг за менаџере омладинских пројеката„.
Локација: Палић.
Година: 2008.
Тематика: У оквиру Програма „Млади у акцији“ Европске Уније, током 2008. године организовали смо и један међународни тренинг за пројектне менаџере омладинских пројеката из Србије, Румуније, Бугарске и Македоније, а који се бавио побољшањем регионалне сарадње између омладинских организација које организују пројекте којима се повећава активно учешће младих у друштвено-политичким процесима.

Назив пројекта: „Иницијатива за развој омладинског предузетништва у јужној Србији„.
Локација: Јабланички округ.
Година: 2007/2008/2009.
Тематика: Крајем 2007. године, Народни Парламент је покренуо дугорочни програм подршке развоју омладинског предузетништва у јужној Србији у оквиру којег се организују различити тренинзи и пружају различити облици подршке младима који желе да покрену сопствени бизнис.

Назив пројекта: „Ресурсни центар за израду Националне стратегије за младе Републике Србије„.
Локација: Јабланички округ (без општине Медвеђа).
Година: 2007/2008.
Тематика: Крајем 2007. и почетком 2008. године, Народни Парламент је на територији 5 општина/градова из Јабланичког округа организовао консултативни процес израде Националне стратегије за младе Републике Србије. Овај процес је био усмерен ка томе да директно подржи израду ове Стратегије и тиме најдиректније могуће обезбеди да се и потребе младих људи из Јабланичког округа препознају и узму у обзир приликом израде овог стратешког документа од националног значаја за младе људе.

Назив пројекта: „Људска права и интеркултурални дијалог за младе лидере са централног Балкана„.
Локација: Власинско језеро.
Година: 2006.
Тематика: „Људска права и интеркултурални дијалог за младе лидере са централног Балкана“ је међународни семинар који смо током 2006. године организовали на Власинском језеру. Овај семинар окупио је младе лидере који се баве питањима људских права и био је намењен изградњи капацитета ових младих лидера, као и њихових организација, за деловање у области људских права.

Назив пројекта: „Омладински центар„.
Локација: Лесковац.
Година: 2005–2006.
Тематика: Отварање и вођење Омладинског центра у Лесковцу је пројекат Народног Парламента којим се жели допринети задовољавању потреба младих људи из лесковачког краја за алтернативним едукативним садржајима и потреби за постојање једног физичког простора у граду у коме ће млади моћи да проводе слободно време учествујући у активностима које сами осмишљавају или које су дизајниране за њих.
Од оснивања Омладинског центра Народног Парламента више стотина младих људи је похађало и похађа различите курсеве из области рачунарства, семинаре и предавања на теме као што су запошљавање, спорт, сексуално здравље, итд., као и друге неформалне садржаје.

Назив пројекта: „Балкански мултиетнички парламент младих„.
Локација: Палић.
Година: 2003-2004.
Тематика: Овај пројекат представља континуирани напор Народног Парламента, започет са семинаром „Мултиетнички парламент младих“ из 2001. године, да упозна младе лидере различитих националности и вероисповести са клучним питањима везаним за међуетничке тензије и питањима регионалне сигурности и стабилности.
Балкански мултиетнички парламент младих је место за јачање регионалне стабилности, размену информација и културолошких вредности, као и активну сарадњу између организација, институција и појединаца, чланица ове мреже.
Овога пута „Балкански мултиетнички парламент младих“ је био оличен у форми 6-дневног семинара.

Назив пројекта: „Иницијатива за запошљавање омладине у Србији и Црној Гори
Локација: Србија и Црна Гора
Година: 2003.
Тематика: Овај пројекат је имплементиран у оквиру глобалне YЕС кампање (YЕС 2002-2012) коју Народни парламент подржава од њеног иницирања у Александрији у Египту, крајем 2002. године.

Назив пројекта: „Људска права за будуће доносиоце одлука„.
Локација: Ниш.
Година: 2002-2003.
Тематика: Циљ пројекта је био да групу студената ових факултета детаљно упозна са бројним међународним конвенцијама и уговорима у области људских права, као и да их, као будуће „доносиоце одлука“, подстакне за ангажовање у процесу инкорпорације ових докумената у домаће законодавство. Пројекат се састојао од 8 семинара, такмичења „најбољи есеј“ и издавања „књиге есеја“.

Назив пројекта: „Мултиетнички парламент младих„.
Локација: Лесковац.
Година: 2001-2002.
Тематика: Пројекат је тежио да окупи и упозна младе воде различитих националности и верских исповести са кључним питањима која стварају тензије измедју припадника различитих националности, као и са историјском позадином, правним и политичким позицијама, нивоом друштвеног и економског развоја највећих националности у Србији. Мултиетнички парламент младих је био конципиран као место за дискусију, ширење информација и културну размену оличен у четири и по дневном тренинг програму, стварању информационе шесто-језичне Интернет презентације и е-маил дискусионе листе.

Назив пројекта: „Предизборне стратегије за белоруске организације„.
Локација: Минск, Белорусија.
Година: 2001.
Тематика: Пројекат је као главни циљ имао подршку напорима про-демократских снага у Белорусији пред председничке изборе у тој земљи. Састојао се од дводневног форума организованог у Минску који се је бавио питањима и модалитетима реализовања, у то време предстојеће, ГОТВ кампање, размене искустава у реализовању кампања између активиста НВОа преко Интернета и издавања публикације за кориснике са неким упуствима и правилима реализовања предизборних кампања за анимирање гласача.