Ресурс центар позив за иницијативе јавног заговарања

Ресурс центар расписује јавни позив за организације цивилног друштва и неформалне групе за менторску подршку за јавно заговарање у вези  јавних политика на локалном и националном нивоу.

Свесни сте неког проблема са којим се у односима са државом суочавају ваши чланови, корисници или грађани? Хтели би нешто да урадите да се проблем реши али нисте сигурни како то да учините? 

Покрените иницијативу јавног заговарања и позитивно утичите на јавне политике или потенцијално штетне праксе органа јавне власти! Ми смо ту да вам помогнемо и пружимо вам неопходну стручну подршку.

Менторска подршка ће подстаћи и оснажити иницијативе организација цивилног друштва и неформалне групе на локалном нивоу да заговарају политике које су од значаја за њихову заједницу. Резултат ове активности биће утицање на политике и оснаживање већег броја ОЦД да се позиционирају као партнер власти и активни учесници у креирању јавних политика.

Циљ позива је да организације цивилног друштва и неформалне групе кандидују своје иницијативе, коментаре и предлоге за измену, или формулисање јавних политике, након чега ће са сарадницима Ресурс центра радити на осмишљавању, планирању и спровођењу кампање јавног заступања. Изабрани представници удружења или неформалних група имаће прилику да утичу на јавне политике.

Укупно ће бити подржано 45 иницијатива наредне две године.

Менторску подршку спровођењу иницијатива пружиће експерти/киње и стручњаци/киње у области јавног заговарања који су квалификовани за тему за коју се организација/група пријављује.

Услови које ОЦД/неформална група треба да испуни су:

  1. Попуни формулар у коме се дефинише циљ иницијативе јавног заговарања
  2. Да неформална група/ОЦД има јасну идеју који акт/праксу/политику жели да промени у својој средини.
  3. Спремност да се посвети раду у периоду од више месеци (у зависности од трајања плана јавног заговарања)
  4. Редовно комуницира са ментором Ресурс центра о активностима које се спроводе у циљу имплементације иницијативе

Ресурс центар ће обезбедити:

  1. Ментора/експерта у области у којој се заговарање спроводи
  2. План менторске подршке са циљевима и резултатима заговарања
  3. Рефундацију путних трошкова за састанке са ментором
  4. Покривање ситних трошкова насталих током спровођења кампање/иницијативе (штампани материали и сл.)

Ресурс центар није у могућности да обезбеди:

  1. Финансијска средства за спровођење кампање (плате, канцеларијске трошкове…)

Уколико имате неко питање или недоумицу можете нас контактирати на: resurscentar@parlament.org.rs

Позив ће бити отворен све до попуне предвиђених капацитета тренера и експерата. Након евалуације пријаве кандидати ће биће контактирани и информисани о статусу пријаве.

Ресурс центар за организације цивилног друштва у Србији има циљ да ојача капацитете удружења и неформалних група за рад и спровођење јавних политика. Ресурс центар чини конзорцијум организација: Грађанске иницијативе, БУМ, ФОРЦА, Народни парламент, Траг фондација, Цаталyст Балканс, Србија у покрету и Центар за социјалне политике, који имају заједнички циљ подизања капацитета организација цивилног друштва.

Уколико желите да сазнате више о раду Ресурс цента, као и услугама које РЦ нуди посетите сајт: resurscentar.org